Massa pist i Val Thorens

Massa pist i Val Thorens

Europas högst belägna skidort. Breda pister, långa åk, snötäckta berg och soliga dagar.

Solsäkert i Val Gardena

Solsäkert i Val Gardena

Skidåkning i värdens största skidområde. Orten är en del av skidsystemet Dolomiti Superski - världens största skidområde med 1220 km pist och 450 liftar.

Boka skidresa vintern 2020/21

Boka skidresa vintern 2020/21

Nu börjar det bli dags att boka skidresan för säsongen 2020/21. Vi får verkligen hoppas att Corona-viruset släppt taget om oss alla nu så att vi återigen kan njuta av långa härliga pister, skummande öl och god ma i Alperna.

Snöskovandring i Val-d'Isère

Snöskovandring i Val-d'Isère

Se vilken härlig bild på spåren från några som gått upp för berget i snöskor.

Att gå med snöskor är en härlig vinteraktivitet som inte är så vanlig ännu.

Turskidor i svenska fjällen

Turskidor i svenska fjällen

Inför vintersäsongen 20/21 ser läget dystert ut för skidsemester i Alperna eller andra bergskedjor utomlands. Corona sätter stopp för resor utomlands. Inte ens till Norge får vi åka utan att behöva sitta i karantän. Kanske lättar restriktionerna i början på nästan år, men just nu ser det väldigt mörkt ut.

Förhoppningsvis kan vi hantera smittan tillräckligt bra för att inte få ytterligare restriktioner inom vårt land.

Vi på Alpinliv avråder även från resor till Sälen, Åra och Riksgränsen även om det är tillåtet. Att samla många människor från olika delar av landet på hotell, restauranger, liftanläggningar, kabinbanor och after ski är en väldigt dum idé just nu.

Den enda skidresan som bör vara tillåten nu är resor med egen bil till eget boende med självhushållning, för att fortsätta vara så isolerad som möjligt. Med ett hus eller stuga en bit norrut i landet kan man tex gå på tur med turskidor eller om man bor nära ett fint berg kan man prova på att göra en topptur med så kallade randonné-skidor.

Alpin skidåkning under corona i Sverige

Alpin skidåkning under corona i Sverige

Kan man åka alpin skidåkning i Sverige på ett corona-säkert sätt?

Så fort man ska åka utför och behöver en lift för att ta sig upp på berget så börjar det blir svårt att hålla säkra corona-avstånd. Man vill ju inte sitta i en stängd kabinlift i flera minuter tillsammans med människor man inte brukar umgås med. En egen stollift utomhus helt utan liftkö är ungefär var min gräns går för att det ska kännas säkert. Så jag tror att både Sälen, Åre och Riksgränsen går bort.

I år är det istället läge att välja mellan randonnée (gå på topptur) eller att helt hoppa över det alpina och välja turskidor eller längdskidor istället.

Genom att hyra eller låna en hel stuga kan du vara säker på att inte komma i närheten av andra människor. Ta bilen till stugan, ha med dig egen mat och dryck så att du inte behöver handla på orten och se till att du kan åka skidor direkt från stugan eller enbart med hjälp av egen bil. Då har du en bra utgångspunkt för att inte smitta eller smittas.

« Till start